CONSELL INSULAR DE MENORCA - DEPARTAMENT DE CULTURA, EDUCACIÓ, JOVENTUT I ESPORTS   |   Català
        Institut de la Joventut de Menorca
HORARI D'ATENCIÓ

 
HORARI: Matins de dilluns a divendres: 9 a 14 h. Capvespres de dilluns a divendres de 17 a 20h.
CITA PRÈVIA: 971 365073
info@injovemenorca.com
AGENDA PROPERES ACTIVITATS

  "Magatzem d'històries"
Fins el 17 d'abril de 2022, al Museu de Menorca
  Programació Teatre Principal de Maó
Activitats programades de desembre de 2021 a febrer de 2022
  Talent Jove: Joves, cinema i futur
Del 25 d'octubre al 20 de desembre, cinc sessions online
  Exposició d'Arts Visuals del Rescat Cultural de Menorca: Distància Social
Del 12 de novembre al 9 de gener, Ca n'Oliver, Maó
  Exposició: Lluís Real "any amount of dreams"
Del 15 de novembre al 9 de desembre, Sala Sant Antoni, Maó
  Activitats de Nadal, Cap d'any i Reis as Mercadal
Del 4 de desembre al 6 de gener. Consultau programació.
  Homenatge als poetes Damià Huguet i Miquel Àngel Riera
Dimecres 8 de desembre, a les 19.30 h, Auditori de Ferreries
  Visita guiada a Ca n'Oliver
Dimecres 8 de desembre, a les 11.00 h, Ca n'Oliver (Maó)
  Activitats a la piscina!
Divendres 10 de desembre, a les 19.00 h, Punt Jove Ciutadella
  Taller de decoració galetes de Nadal (AlternaNits)
Divendres 10 de desembre, a les 18.00 h, al Centre Cívic de Cala en Porter
  Concert presentació del nou disc de Pere Marí
Divendres 10 de desembre, a les 20.00 h, Auditori de Ferreries
  Activitats de Nadal, Cap d'any i Reis a Fornells
Del 10 de desembre al 6 de gener. Consultau programació.
  Anem a fer escalada! (AlternaNits)
Dissabte 11 de desembre, a les 18.00 h, Centre Cívic de Cala en Porter (Alaior)
  Taller d'Escalada (AlternaNits)
Dissabte 11 de desembre, a les 11.00 h, al Casal de Joves des Mercadal
  Festival Salat
11 i 12 de desembre, Ciutadella. Consulteu la programació
  Art i contemporaneitat a Menorca. Jornada de reflexió i debat
11 de desembre, de 9.30 a 19.00 h, Convent de Sant Diego, Alaior
  Concert de Javier Lucio, guitarrista
Dissabte 11 de desembre, a les 19.00 h, a l'Ateneu de Maó
  Per on començ a estudiar?
Dimarts 14 de desembre, a les 19.00 h, al Punt Jove de Ciutadella
  Taller d'Escalada (AlternaNits)
Dissabte 18 de desembre, a las 11.00 h, en el Casal de Joves des Mercadal

TOTS JOVENTUT ALS MUNICIPIS

Informació juvenil

ESTUDI INJUVE OCUPACIONS EN PERSPECTIVA

Aquest estudi Injuve, cofinançat pel Fons Social Europeu, és una obra dirigida als que han de començar a plantejar el que van a fer, als que dins de no gaire temps els correspon decidir els estudis o carreres pels quals optar. S'adreça, igualment, als que treballen amb joves des d'entitats o centres d'ensenyament.

Estudi "Empleos en perspectiva (próxima y futura)"


OBSERVATORI D'EMANCIPACIÓ DEL CONSELL DE LA JOVENTUT D'ESPANYA (CJE)

L'Observatori d'Emancipació del Consell de la Joventut d'Espanya integra i amplia en una sola publicació els anteriors Observatori Jove d'Habitatge a Espanya (OBJOVI) i Observatori Jove d'Ocupació a Espanya (OBJOVEM).

L'Observatori és un Informe periòdic sobre la situació de la població jove a Espanya, el principal objectiu és oferir un seguiment periòdic i exhaustiu d'alguns elements objectivables relacionats amb l'ocupació i l'habitatge que defineixen les condicions de vida i els processos de transició cap a la vida adulta de la població jove a Espanya.

Més info | http://www.cje.org/es
Video | TVE, Canal 24h: Observatorio de Emanciapación del CJE (21/08/2013)


INJUVE - Instituto de la Juventud de España

L'Institut de la Joventut (Injuve) és l'organisme públic adscrit al Ministeri d'Igualtat encarregat de promoure actuacions en benefici dels i les joves de l'estat espanyol.

L'Injuve recull i difon la informació que interessa als joves, tant la que es genera dins com fora de les nostres fronteres. Igualment, col · labora amb els prop de 3.000 Centres d'Informació Juvenil que hi ha al nostre país, dependents de les comunitats autònomes, ajuntaments i de diverses iniciatives socials. Les publicacions i els mitjans informàtics, són en l'actualitat el principal suport per difondre la informació. A més, l'Institut atén directament les demandes informatives dels joves a través del seu Centre d'Informació Jove.

Aquesta tasca es concreta en iniciatives i activitats que tenen l'objectiu de facilitar la teva participació en la societat, promovent el desenvolupament de les teves inquietuds i valors (culturals, artístics, cívics, solidaris o interculturals). Tampoc es deixen de costat la recerca de la teva autonomia i emancipació per mitjà de programes encaminats a l'orientació laboral i empresarial, o a l'accés a l'habitatge

Mès info | www.injuve.es  

INFORME DE LA JUVENTUD EN ESPAÑA 2012 (Publicado por el INJUVE)

Los infomes de juventud son estudios sociológicos cuatrienales que se iniciaron en 1984 como aportación investigadora al Año Internacional de la Juventud que se celebró un año después. De modo que son ya casi tres décadas, u ocho ediciones, las que atraviesa esta colección de investigaciones.

Echando la vista atrás podemos afirmar que cada Informe se ha constituido en parte de un relato de análisis y explicación sociohistórica sobre la evolución de las generaciones jóvenes en nuestro país. Como se decía en el Informe del 96 "son estudios del cambio, … como un eslabón de una cadena que enlaza el pasado con el futuro" (IJE1996).

Cabe deducir por tanto las muchas posibilidades que ofrece este esfuerzo sostenido a lo largo del tiempo, para quienes necesiten o quieran adentrase en un mayor conocimiento de la juventud y que se refleja con cierta frecuencia en las múltiples citas recogidas en estudios sectoriales, en las tesis doctorales que nos llegan sobre temas que atañen a jóvenes y, también, en las crónicas y noticias que emiten los medios de comunicación referidas a este colectivo de ciudadanos.

La edición presente abarca un amplio espectro temático que aborda los aspectos más relevantes que afectan a la gente joven en estos momentos. El Informe se organiza en dos partes, una primera dedicada a su vez a dos bloques de análisis: la situación demográfica y las transiciones por un lado, y el conjunto de lo relacionado con la formación, el empleo, la economía y el consumo en estos tiempos de crisis, por otro. La segunda parte aborda una miscelánea temática más pormenorizada que contiene, desde el análisis de buena parte de la ubicación de los jóvenes en su entorno, en términos de ciudadanía, de participación social y política, de ocio y de tecnología, hasta la salud y sus relaciones sexuales.

El análisis está basado, en buena medida, en la denominada Encuesta de Juventud, que realizamos con esta finalidad, aplicada a una muestra de 5.000 jóvenes, entre 15 y 29 años, distribuida por CCAA, Ceuta y Melilla, según criterios proporcionales que permitan garantizar una suficiente representatividad.

Mediante este nuevo Informe, el Injuve mantiene el propósito de actualizar nuestra contribución al diagnóstico de la situación en la que viven los jóvenes en nuestro país, recogiendo al tiempo sus propias opiniones.

Informe completo | INJUVE


OBSERVATORI JOVE

L'Observatori de la Joventut de les Illes Balears és l'òrgan que, d'una manera estructurada i planificada, recull, gestiona, processa i genera estudis relacionats amb l'àmbit de la joventut.

El coneixement de la realitat, dels aspectes estructurals i socioculturals que afecten els i les joves, l'estudi de la diversitat de les condicions de vida, de les experiències juvenils i dels problemes socials, és fonamental si el que es pretén és millorar les condicions socials de les persones joves de les Illes Balears. D'altra banda l'anàlisi i l'estudi de la realitat han de guiar la planificació de les polítiques de joventut.

El portal web de l'Observatori vol convertir-se en una eina útil, en un espai de recerca, de reflexió i de documentació de les característiques de la condició juvenil a les Illes Balears.


DECLARACIÓ: La primera Convenció Europea de treball amb Joves
Gant, Bèlgica, 7 a 10 juliol 2010


La primera convenció Europea de “Treball amb Joves” s'ha organitzat durant la residència belga de la UE el juliol de 2010. Nou anys després de que la Unió Europea posés en marxa el Llibre Blanc sobre la joventut en l'anterior Presidència de Bèlgica, “el treball amb joves” i la comunitat política de joventut ha tornat a Gant. Per primera vegada, l'atenció s'ha centrat exclusivament en el “treball amb joves”. La Convenció ha tractat de connectar el passat, present i futur de la filosofia i la pràctica del treball juvenil. Més de 400 participants de 50 països han participat en un intens debat - mitjançant sessions plenàries, ”joventut en acció”, tallers de treball, visites a projectes locals de joves i seminaris temàtics al llarg de tres dies. La Convenció ha estat precedida per una conferència que ha explorat la història de treball amb els joves a Europa, com un tercer esdeveniment després de dos seminaris anteriors a Blankenberge, Bèlgica. S'han generat les idees que s'exposen a continuació. La Declaració va dirigida als ministres responsables de joventut dels 50 països que pertanyen a la Unió Europea i / o el Consell d'Europa, altres institucions europees, i a les estructures polítiques relacionades amb els joves a nivell regional, local i estatal, i per suposat als professionals de joventut i als joves mateixos.
Document complet en PDF


ERYICA - PRINCIPIS DE LA INFORMACIÓ JUVENIL EN LÍNIA

ERYICA ha desenvolupat un carta amb els "principis de la informació jove on-line", és un document basat en la Carta Marc de la informació juvenil (2004) que tenim de referència i que és el nostre marc deontològic. A més a Balears, la Llei de Joventut la cita i l'estableix d'obligat compliment a l'article 37, 2 quan defineix la informació jove (Llei 10/2006, de26 de juliol integral de la joventut , BOIB núm.109, 03/08/2006). Aquest document significa una passa endevant per a la qualitat de la informació jove en líniea. Gràcies a la Generalitat de Catalunya i l'equip del Centre Coordinador de la Xarxa Catalana la tenim traduïda al català.

Document | Principis de la informació jove en línia
 
CARTA ERYICA
European Youth Information and Counseling Agency
Agència Europea per a la Informació i l'Assessorament dels Joves


Aprovada a Bratislava (República Eslovaca) el 19 de novembre de 2004per la 15a Assemblea General de l'Agència Europea d'Informació i Assessorament per als Joves (ERYICA).

PREÀMBUL

En les societats complexes, i en una Europa integrada que ofereix nombrosos desafiaments i oportunitats, l'accés a la informació i la capacitat d'analitzar-la i utilitzar-la, revesteixen una importància creixent per a la joventut europea. La feina d'informació juvenil és susceptible d'ajudar-los a aconseguir les seves aspiracions, i de fomentar-ne la participació com a part activa de la societat. Aquesta informació ha de facilitar-se de manera que ampliï les opcions disponibles per al jovent i en fomenti l'autonomia i la capacitació.

El respecte a la democràcia, els drets humans i les llibertats fonamentals comporta el dret de tota la joventut a accedir a una informació completa, objectiva, fiable i comprensible respecte de totes les seves preguntes i necessitats. Aquest dret a la informació ha estat reconegut en la Declaració Universal de Drets Humans, en la Convenció sobre els Drets del Nin, en la Convenció Europea per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals, i en la Recomanació núm. (90) 7 del Consell d'Europa relativa a la informació i l'assessorament de la joventut a Europa. Aquest dret constitueix així mateix la base de les activitats d'informació juvenil que duu a terme la Unió Europea.

INTRODUCCIÓ

La feina d'informació juvenil abasta tots els temes d'interès per a la joventut, i és susceptible d'incloure un ampli ventall d'activitats: informació, assessorament, consell, orientació, suport, capacitació i formació, treball en xarxa i tramesa a serveis especialitzats. Aquestes activitats poden facilitar-se per centres d'informació juvenil, per serveis d'informació per a joves d'altres estructures, o bé mitjançant procediments electrònics i d'un altre tipus. Els principis d'aquesta Carta pretenen ser d'aplicació a qualsevol modalitat de feina d'informació juvenil. Constitueixen la base dels estàndards mínims i patrons de qualitat que han d'establir-se a cada país com a elements d'un enfocament integral, coherent i coordinat de la feina d'informació juvenil, que és part integrant de les polítiques de joventut.

PRINCIPIS

Els principis següents constitueixen les directrius de la feina d'informació juvenil, que procura garantir el dret del jovent a la informació:

1. Els centres i serveis d'informació juvenil han d'estar oberts a tota la població jove sense excepció.

2. Els centres i serveis d'informació juvenil han de procurar garantir la igualtat a l'accés a la informació per a tot el jovent, amb independència de la seva ubicació, origen, sexe, religió o classe social. S'ha de prestar atenció especial als grups desfavorits, i també a aquells que presentin necessitats específiques.

3. Els centres i els serveis d'informació juvenil han de ser de fàcil accés, sense necessitat de cita prèvia. Han de resultar atractius, tenir un ambient agradable, i amb un horari de funcionament que respecti les necessitats de la gent jove.

4. La informació disponible ha de basar-se en les demandes juvenils, i en les necessitats d'informació que es detectin. Ha d'incloure tots els temes d'interès eventual per a la joventut, i adaptar-se a nous assumptes que vagin sorgint.

5. Cada usuari ha de ser respectat com a individu, i la resposta a cada pregunta ha de ser personalitzada. Tot això ha de fer-se de manera que capaciti els usuaris, fomenti l'exercici de la seva autonomia, i desenvolupi les seves habilitats per analitzar i utilitzar la informació.

6. Els serveis d'informació juvenil han de ser gratuïts.

7. La informació s'ha de facilitar de manera que es respecti tant la confidencialitat dels usuaris com el seu dret a l'anonimat.

8. La informació s'ha de facilitar de manera professional per personal especialment format per a això.

9. La informació oferta serà completa, actualitzada, precisa, pràctica i fàcil d'utilitzar.

10. S'han de fer tots els esforços necessaris per assegurar l'objectivitat de la informació, mitjançant el pluralisme i la comprovació de les fonts utilitzades.

11. La informació oferta ha d'estar exempta de qualsevol influència religiosa, política, ideològica o comercial.

12. Els centres i serveis d'informació juvenil s'han d'esforçar per assolir el major nombre possible de joves, amb procediments que resultin eficaços i adequats per als diferents grups i necessitats i han de ser creatius i innovadors a l'hora d'elegir les seves estratègies, mètodes i eines.

13. La gent jove ha de tenir l'oportunitat de participar de manera apropiada en les diferents etapes de la feina d'informació juvenil, en els àmbits local, regional, nacional i internacional. Aquestes etapes poden incloure, entre altres: la identificació de la demanda d'informació, l'elaboració i difusió de la mateixa, la gestió i avaluació dels serveis i projectes informatius i les activitats dels grups paritaris.

14. Els centres i serveis d'informació juvenil han de col·laborar amb altres serveis i estructures per a la joventut, especialment amb aquells situats a la seva àrea geogràfica, i han de treballar en xarxa amb els mitjancers i la resta d'entitats que desenvolupen la seva activitat amb joves.

15. Els centres i els serveis d'informació juvenil han d'ajudar la gent jove, tant a l'accés a la informació facilitada a través de les modernes tecnologies d'informació i comunicació, com en el desenvolupament de les seves aptituds d'utilització de les mateixes.

16. Qualsevol de les fonts de finançament de la feina d'informació juvenil ha d'evitar tota actuació que impedeixi a un centre o servei d'aplicar la integritat dels principis d'aquesta Carta.

Document | Carta Eryica

SERVEIS D'INFORMACIÓ JUVENIL A ALTRES COMUNITATS AUTÒNOMES

Si per estudis o per feina has d'anar a viure a una altra comunitat t'interessa saber on pots adreçar-te per trobar informació per joves. A la major part de les administracions públiques autonòmiques pots trobar serveis similars als que s'ofereixen aquí: informació sobre estudis, feina, habitatge, temps lliure, convocatòries, ajudes, subvencions, premis i concursos, activitats de temps lliure i molt més.

Enllaços als departaments de joventut de les comunitats autònomes de l'estat espanyol (per ordre alfabètic):

Andalucía
Aragón
Asturias
Canarias
Cantabria
Castilla - La Mancha
Castilla y León
Catalunya
Ceuta
Euskadi
Extremadura
Galicia
Illes Balears
La Rioja
Madrid
Melilla
Murcia
Navarra
València 

 


 
 
 
© INJOVE - Institut de la Joventut de Menorca
Consell Insular de Menorca